Nieuw parcoursrecord bij 45e editie TCS Amsterdam Marathon

De 45e editie van de TCS Amsterdam Marathon was er een om in te lijsten. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen werd een parcoursrecord gelopen.

Tamirat Tola uit Ethiopië was de snelste van allemaal en finishte in een tijd van 2.03.39 in het Olympisch Stadion. Hiermee verbeterde hij het parcoursrecord met 27 seconden. De Keniaanse Angela Tanui won in een tijd van 2.17.57. Hiermee voert ze de ranglijst van 2021 aan en zette ze een nieuw parcoursrecord neer dat anderhalve minuut sneller is dan het oude.

Nederlands kampioenschap

Tijdens de 45e editie van de TCS Amsterdam Marathon werd ook het NK Marathon gelopen. Khalid Choukoud maakte zijn favorietenrol waar en werd Nederlands kampioen in een tijd van 2.10.25. Bij de vrouwen zegevierde Ruth van der Meijden in een tijd van 2.29.55.

Sifan Hassan

Het startschot van de marathon werd door een bijzondere gast gegeven, meervoudig Olympisch kampioene Sifan Hassan. Na haar schot gingen duizenden enthousiaste renners van start op de marathonafstand. Daarnaast waren nog eens duizenden lopers actief op de halve marathon, de 8K en de Kids Run. In totaal deden ruim 31.000 mensen mee aan de TCS Amsterdam Marathon.

Fotografie: Le Champion en Soenar Chamid